Friday , March 29 2024

Το σοκ από τη νίκη της ΝΔ

Όποιος μη νεοδημοκράτης τηλεθεατής παρατηρούσε τον χάρτη της Ελλάδος το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, σίγουρα πάθαινε σοκ. Το «απέραντο γαλάζιο» για τους νεοδημοκράτες είχε μετατραπεί σε «εφιαλτικό μπλε» για τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους.

Η οργή των πολιτών μετέτρεψε την ψήφο τους σε ψήφο διαμαρτυρίας απέναντι σε ό,τι είχε οσμή ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και στις περιπτώσεις που τυπικά «έχασε» η ΝΔ, νικητές βγήκαν στελέχη της που είχαν κατέλθει στις εκλογές ως «αντάρτες» (περιπτώσεις Δήμου Θεσσαλονίκης ή Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου).

Στόχος των πολιτών ήταν ένας: Η καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ, της πολιτικής του και των ανθρώπων που την εξέφραζαν.

Η ΝΔ βρέθηκε «αντιμέτωπη» με τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Σε συνδυασμό με τη νίκη της, την προηγούμενη Κυριακή, με 9,5% στις ευρωεκλογές, πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι η διαχείριση που θα κάνει των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, γιατί, πλέον, ο πήχυς έχει ανέβει πολύ ψηλά.

Το απόλυτο μπλε, του χάρτη μπορεί να προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού και υπερηφάνεια σε όλους τους νεοδημοκράτες, αλλά προκάλεσε ανησυχία στους αντιπάλους της ΝΔ.  Με λίγα λόγια η νίκη της ΝΔ σε μια τόσο ευρεία έκταση ίσως προκαλέσει αντισυσπειρώσεις, όχι μόνο στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επανάπαυση ότι η εκδίωξη του Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία είναι ήδη εξασφαλισμένη.

Τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο μέχρι το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Τίποτε δεν έχει κριθεί μέχρι τότε. Χρειάζεται δουλειά και επαγρύπνηση.

Η απόλυτη επικράτηση της ΝΔ σε μερικούς ξύπνησε αντιδεξιά σύνδρομα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η διαφαινόμενη νίκη του κόμματος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης τους δίνει τη δυνατότητα να επαναπατρισθούν στο δικό τους κόμμα, εκεί δηλαδή που παραδοσιακά ανήκαν. Γιατί μη γελιέστε: Πολλοί από τους πολίτες που ψήφισαν τη ΝΔ στις 26 Μαΐου δεν είναι νεοδημοκράτες.  Όλοι αυτοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η τελική μάχη είναι αυτή της 7ης Ιουλίου.  Και μαζί με τη ΝΔ, για μια ακόμη φορά, πρέπει να δώσουν τη μάχη της αλήθειας απέναντι στο ψέμα.

Είναι γεγονός ότι όσα συμβαίνουν στο ΚΙΝΑΛ ευνοούν την παραμονή κεντροαριστερών ψηφοφόρων που προέρχονται από τον αστικό χώρο και στις 26 Μαΐου ψήφισαν ΝΔ, στον ίδιο χώρο. Αλλά η ΝΔ με τη στάση της πρέπει να πείσει, όχι μόνο αυτούς, αλλά κάθε πολίτη, ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την επάνοδό της στην εξουσία.  Αντίθετα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τι και πόσα θα κερδίσουν από την εφαρμογή του προγράμματος που έχει αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πολίτες πρέπει να πεισθούν ότι η ΝΔ δεν είναι ρεβανσιστικό κόμμα. Ότι η ΝΔ ενώνει τους Έλληνες. Ότι επιδιώκει την συμφιλίωση και όχι τον διχασμό των πολιτών. 

Στο διάστημα λοιπόν που απομένει μέχρι τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, τα στελέχη της ΝΔ πρέπει να προτάξουν τον προγραμματικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρέπει να κάνουν κτήμα του λαού το πρόγραμμα της ΝΔ.  Να δημιουργήσουν θετική ατζέντα και να κάνουν σύμμαχό τους τον λαό λέγοντάς του την αλήθεια.  Πρέπει να πείσουμε ότι η ΝΔ θα είναι όντως μια κυβέρνηση που θα αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες και ότι ακόμα και όσοι δεν την ψηφίσουν θα επωφεληθούν από την διακυβέρνησή της. Ωστόσο πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι όσο πιο ισχυρή θα είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ, τόσο πιο μεγάλη σταθερότητα θα υπάρχει στην οικονομία μας και στη χώρα.