Monday , April 15 2024

Ο Τσίπρας θέλει να «κλέψει» το αφήγημα Μητσοτάκη για φοροελαφρύνσεις

mitsotakis-tsiprasγράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης (στο https://apopseis.gr)
Τα τελευταία fake news που διοχετεύονται στην «πιάτσα» από την πλευρά του Μαξίμου και ιδιαίτερα ο μύθος ότι η ΝΔ θα κόψει τα δώρα των εργαζομένων, έκαναν τη ΝΔ να συνειδητοποιήσει ότι ο πόλεμος που ξεκινά ο Τσίπρας δεν θα έχει όρια. Και τούτο γιατί είναι πόλεμος για την επιβίωσή του.
Ο Πρωθυπουργός ξέρει καλά πως αν δεν καταφέρει να κρατήσει το κόμμα του σε ποσοστά που βρίσκονται εντός της τροχιάς εξουσίας, δηλαδή πάνω από 20%, τότε δεν θα έχει χάσει μόνο την εξουσία, αλλά και το κόμμα του, καθώς η ηγεμονία του στο χώρο της Αριστεράς θα αμφισβητηθεί έντονα.

Για το λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να βάλει φρένο στον εαυτό του και στα στελέχη του σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις και τα προεκλογικά «θα».
Ο άνθρωπος που κουτσούρεψε τις συντάξεις και δημιούργησε τον νόμο Κατρούγκαλου έχει το θράσος να καταγγέλλει τους αντιπάλους του ότι αυτοί έκοψαν τις συντάξεις,  είναι σαφές ότι δεν έχει όρια.
Παράλληλα γνωρίζει όμως, ότι οι δεσμεύσεις που έχει κάνει από το 2016 στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης -και όσες ακολούθησαν- για μείωση της φορολογίας, επηρεάζουν το εκλογικό σώμα.
Ο Κ. Μητσοτάκης, επειδή θέλει να διατηρήσει τη σοβαρότητά του πέρα από τη δέσμευση για 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, δεν έχει δώσει άλλες χρηματικές υποσχέσεις. Όλο το πρόγραμμά του, όμως, στηρίζεται σε μια πολιτική μείωσης των φόρων, καθώς, σύμφωνα με τη φιλελεύθερη άποψη όσο μικρότερους φόρους έχουμε τόσο περισσότερα έσοδα έχει το κράτος μιας και οι μικροί φόροι αποτρέπουν τη φοροδιαφυγή, ενώ δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες, αφού μένουν στα χέρια τους περισσότερα χρήματα, να τα κυκλοφορούν στην αγορά και να τροφοδοτούν την οικονομία δημιουργώντας παραγωγή και κατανάλωση, θέσεις εργασίας, καινούργια εισοδήματα, περισσότερο πλούτο, νέα φορολογία και άρα νέα εισοδήματα στο κράτος.
Αυτή η απλή λογική, είναι ο πυρήνας της σκέψης της φιλελεύθερης οικονομίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να την ακολουθήσει.  Είναι το δικό του αφήγημα για την πολιτική που θα εφαρμόσει η δική του κυβέρνηση. Η δε κοινωνία στην πλειονότητά της πλέον την αποδέχεται ως τη μόνη σωτήρια λύση για την οικονομία και τη χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι πρέπει να ακυρώσει το αφήγημα Μητσοτάκη. Και για το λόγο αυτό ετοιμάζεται, μέσα στο πλαίσιο της προεκλογικής παροχολογίας, να αρχίσει να εξαγγέλλει μειώσεις φόρων, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και ό,τι άλλο μπορέσει να σκεφθεί ότι βρίσκεται στο οπλοστάσιο Μητσοτάκη.
Θα ρωτήσει, ίσως, κάποιος «μα ο στόχος δεν επιτυγχάνεται; Δεν μειώνεται η φορολογία;». Κι όμως υπάρχει διαφορά. Είναι διαφορετικό να προχωρείς σε αποσπασματικά μέτρα που δεν έχουν μεταξύ τους συνοχή, αλλά το μόνο κοινό τους είναι ότι σε εξυπηρετούν προεκλογικά και διαφορετικό να εφαρμόζεις ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα που στηρίζεται στη μείωση φόρων και στην αύξηση επενδύσεων.
Στόχος του Τσίπρα δεν είναι η αλλαγή του οικονομικού κλίματος, αλλά η- έστω και πρόσκαιρη- αλλαγή του πολιτικού κλίματος.
Στην επικοινωνιακή επίθεση του κ. Τσίπρα με τις μειώσεις φόρων, η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει.
Απέναντι στην προχειρότητα πρέπει να ορθώσει ανάστημα η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα. Γιατί σημασία δεν έχει απλά να εκλεγεί ο Α ή ο Β πρωθυπουργός. Σημασία έχει να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση, να θωρακισθεί και να μη ξαναγυρίσει. Πορεία που μόνο το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός,  μπορούν να διασφαλίσουν και όχι καρικατούρες και κακέκτυπα φιλελεύθερων προγραμμάτων που, δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν θα διστάσει να ασπασθεί επιδιώκοντας να αποτρέψει την πολιτική του κατάρρευση.
Άλλωστε δεν έχει κανένα πρόβλημα για το αν και πως θα τον κατηγορήσει η αντιπολίτευση. Όταν σε κατηγορούν ως πολιτικό ψεύτη και πολιτικό απατεώνα, δεν έχεις κανένα πρόβλημα να σε αποκαλέσουν και πολιτικό κλέφτη.