Tuesday , July 16 2024

Ο “Δραγουμάνος του βεζίρη” και οι εκλογές της 26ης Μαΐου

tsipras-sti-vouli-daxtylo-sti-mytiγράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης στο site: apopseis.gr
«Φάτε και πιείτε Δραγουμάνοι, τώρα που όλα είναι για τα σας…», τραγουδάει ο Μανώλης Μητσιάς στον «Δραγουμάνο του Βεζίρη», των Λευτέρη Παπαδόπουλου και Λουκιανού Κηλαϊδόνη.
Αυτή θα μπορούσε να είναι η λεζάντα στην φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με υποψηφίους ευρωβουλευτές του, στο τραπέζι που τους παρέθεσε στο Μέγαρο Μαξίμου.  Ένα τραπέζωμα που είναι η απόλυτη αποτύπωση της νοοτροπίας του « l’état, c’est moi», του περιβόητου Λουδοβίκου ΙΔ΄.

Στο ευνόητο ερώτημα «αν αυτή είναι η Αριστερά», αυθόρμητα απαντώ ότι «όχι δεν είναι αυτή η Αριστερά», γιατί έχω γνωρίσει πραγματικούς ιδεολόγους Αριστερούς τους οποίους σέβομαι και οι οποίοι από τη δική τους σκοπιά, από το δικό τους ιδεολογικό μετερίζι, μάχονται για τον ίδιο σκοπό, το καλό της Ελλάδος.
Στην προκείμενη… «Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ και των ακροδεξιών ρεταλιών, το πρόταγμα είναι το συμφέρον του κόμματος και της ομάδας κατσαπλιάδων που δεν διστάζουν να δηλώσουν δημοσίως με… λύπη «πήραμε την κυβέρνηση, αλλά δεν έχουμε ακόμα την εξουσία»
Δεν μας ξενίζει η συμπεριφορά τους. Πρόκειται για τους θαυμαστές των διαφόρων λαϊκιστικών καθεστώτων της λατινικής Αμερικής και κυρίως τους μοναδικούς υποστηρικτές στην Ευρώπη του Μαδούρο, τον οποίο, κατά σύμπτωση (;) στηρίζει και ο Σουλτάνος Ερντογάν.
«Φάτε και πιείτε Δραγουμάνοι…», αλλά η ώρα της κρίσης έρχεται. Και όσο κι αν ο Μεγάλος Βεζίρης  Αλέξης Τσίπρας, επιχειρεί να τη μεταθέσει για το απώτατο συνταγματικό όριο που προβλέπει το Σύνταγμα – αν και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης μας… αποκοιμίζει- η 26η Μαΐου είναι εκεί και τον περιμένει.  Είτε το θέλει είτε όχι ο λαός μετά από τέσσερα χρόνια θα βρεθεί μπροστά στην κάλπη και όσο και αν επιχειρεί να επιβάλλει την άποψη ότι στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται η κυβέρνηση και ότι η ψήφος είναι χαλαρή,  θα πρέπει να θυμάται τι έλεγε ο ίδιος όταν έβγαινε νικητής με 3,8% από την κάλπη των ευρωεκλογών το 2014
Τότε, μετά το αποτέλεσμα, κατά σύμπτωση στις 26 Μαΐου, είχε επισκεφθεί το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, και του είχε ζητήσει (έστω κι αν ο Πρόεδρος κατά το Σύνταγμα είναι αναρμόδιος προς τούτο) να γίνουν το συντομότερο εθνικές εκλογές
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είχε διαπιστωθεί δυσαρμονία στη βούληση του λαϊκού σώματος και στους συσχετισμούς που υπάρχουν στη Βουλή και δεν νομιμοποιείτο εκείνη η Βουλή να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις ούτε να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο το συντομότερο δυνατό να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Η 26η Μαΐου του 2019, που θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, είναι κοντά. Ο λαός θα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει την οργή του προς μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που έπαιξαν με τον πόνο του και λεηλάτησαν τις ελπίδες του. Το χειρότερο όμως που έπραξαν είναι ότι στέρησαν από τα ελληνόπουλα το μέλλον τους. Ενώ παράλληλα στα εθνικά θέματα παρέδωσαν την αιματοβαμμένη ιστορία της Μακεδονίας σε σφετεριστές της.
Σίγουρα σε αυτήν την κυβέρνηση και σε αυτόν τον πρωθυπουργό αξίζει κάτι περισσότερο από τη χαλαρότητα της ψήφου. Αξίζει μια ξεκάθαρη πολιτική απάντηση. Την οποία είναι σίγουρο ότι θα λάβει.