Tuesday , December 10 2024

Πόσες ψήφους αγοράζεις πουλώντας ιστορία;

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.
Ξέρουμε ότι πολλές φορές πολιτικοί μετέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να κερδίσουν ψήφους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ξέραμε ότι έχουμε οικοδομήσει έναν πολιτικό πολιτισμό που τα εθνικά ζητήματα έμεναν έξω από αυτό το παιχνίδι.  
Ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου με την περίφημη προτροπή «βυθίσατε το Χόρα» ή στο παιχνίδι του εθνικού τρόμου της κρίσης του 1987 υπήρχαν στοιχεία που έδρασαν επ’ ωφελεία των εθνικών συμφερόντων.

Το να επιχειρεί όμως κάποιος πολιτικός να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα παραβλέποντας την αλήθεια μόνο και μόνο για να αντλήσει επιχειρήματα κατά του αντιπάλου του ή για να παραπλανήσει το εκλογικό σώμα, έστω και αν με αυτόν τον τρόπο εκθέτει τη χώρα και ενισχύει το οπλοστάσιο άλλων χωρών, δεν το έχουμε ξαναζήσει.
Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν διαφωνεί όντως με την Συμφωνία των Πρεσπών, να δεσμευθεί στον ελληνικό λαό ότι αν εκλεγεί Πρωθυπουργός θα την καταργήσει. Η προτροπή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη μπορεί να μοιάζει λογική σε κάποιον που δεν γνωρίζει τα στοιχειώδη από εξωτερική πολιτική, αλλά στην πράξη είναι μια εθνικά επικίνδυνη απάτη, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Ο κ. Τσίπρας ηθελημένα παραβλέπει, προκειμένου να  παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και να τον στρέψει εναντίον του κ. Μητσοτάκη, αλλά και να αποσείσει τις προσωπικές ευθύνες του, ότι από την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες έχουν αρχίσει να παράγονται έννομα αποτελέσματα. Ακόμα και αν η Ελλάδα δεν κυρώσει την Συμφωνία η Ελλάδα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επαναφέρει τα πράγματα εκεί που βρισκόντουσαν πριν από τη Συμφωνία.
Και δεν είναι μόνο το ότι η χώρα μας θα εκτεθεί παγκοσμίως αφού οι διεθνείς Οργανισμοί δεν αναγνωρίζουν κυβέρνηση Τσίπρα ή κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ελληνική κυβέρνηση. Είναι και το ότι λόγω της Συμφωνίας που ήδη έχουν υπογράψει οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρώφ, υπάρχουν δεσμεύσεις που αρχίζουν να υλοποιούνται ακόμα και πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κ. Τσίπρας διέπραξε εθνικό έγκλημα που υπέγραψε μια Συμφωνία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ή έστω την ανοχή της αντιπολίτευσης.
Το πλέον χειροπιαστό παράδειγμα του ότι η Συμφωνία γεννά έννομα αποτελέσματα είναι αυτό που μόλις τη Δευτέρα το βράδυ έγινε γνωστό και βασίζεται στην ανάγκη εφαρμογής του άρθρου 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφία «άρχισε η συγκρότηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η οποία θα εξετάσει εάν απαιτούνται αλλαγές στα σχολικά βιβλία που χρησιμοποιούνται στις δύο χώρες».
Η σύσταση της Επιτροπής προβλέπεται από την συμφωνία των Πρεσπών, στο πλαίσιο του άρθρου 8, που αφορά πρωτίστως την εξάλειψη εκφάνσεων αλυτρωτισμού.

Αποστολή της Μεικτής Επιτροπής
, όπου οι δύο χώρες είναι ισότιμες, είναι η αξιολόγηση σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού υλικού όπως χάρτες, άτλαντες και οδηγοί διδασκαλίας
».
Είναι δε, τόσο πονηρός ο κ. Τσίπρας, που επικεφαλής στην συγκεκριμένη Επιτροπή, από την πλευρά της Ελλάδος, έβαλε τον… μιδίσαντα- προερχόμενο από τον ΠΑΣΟΚ-   Σερραίο υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη, ώστε να έχει το άλλοθι πως ό,τι κι αν αποφασισθεί θα έχει αποφασισθεί από… Μακεδόνα!
Όπως βλέπουμε η Επιτροπή θα λειτουργήσει πριν την κύρωση της Συμφωνίας από τις δύο πλευρές.  Και βέβαια όπως είναι φυσικό αν Σκόπια και Αθήνα δεν την επικυρώσουν τα αποτελέσματα των εργασιών της Επιτροπής δεν θα εφαρμοστούν. Ωστόσο μπαίνουμε σε μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της ιστορίας που διδάσκονται τα παιδιά μας.  Της ιστορίας που έγραψε ο Παύλος Μελάς, ο Καπετάν Κόττας και άλλοι μακεδονομάχοι γνωστοί ή άγνωστοι, που άφησαν τα κόκκαλά τους στη γη το όνομα της οποίας, σήμερα ο Τσίπρας και η παρέα του, προσέφεραν απλόχερα σε εκείνους που επιβουλεύοντο την ελληνικότητά της.
Αλήθεια, θα μπούμε στη λογική να αλλάξει η προσφώνηση για τους ήρωες της απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τους Τούρκους και τους Κομιταζήδες; Δεν καταλαβαίνουμε ότι από τα πρώτα ζητήματα που θα θέσουν οι Σκοπιανοί είναι να μη αποκαλούνται πλέον «μακεδονομάχοι»;
Ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι είναι άλλο προσπαθείς να διορθώσεις τα ιστορικά ψεύδη με τα οποία μεγάλωσαν τρεις γενιές στα Σκόπια και άλλο να αλλάζεις την ιστορική πραγματικότητα για να μη χαλάσεις την «καρδιά» των παραχαρακτών της ιστορίας.
Όσο είναι ακόμα πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κατανοήσει ότι δεν δικαιούται να παίζει με τα εθνικά θέματα. Και κυρίως δεν δικαιούται να προχωρεί σε ενέργειες που δίνουν το δικαίωμα σε άλλες χώρες να αμφισβητούν την ιστορική αλήθεια της Ελλάδος.
Δεν γνωρίζουμε τι και ποιες υποχρεώσεις έχει αναλάβει – και έναντι ποίων ανταλλαγμάτων- προς τις ΗΠΑ και μερίδας Ευρωπαίων ηγετών, αλλά ένα είναι σίγουρο: Η προσπάθεια αλλαγής της ιστορικής αλήθειας είναι κάτι πρόσκαιρο. Κανείς «δεν μπορεί να χτίσει παλάτια στην άμμο». Πόσο μάλλον να οικοδομήσει χώρες πάνω στο ψέμα.
Κι εκείνοι που σήμερα ασμένως δέχονται την παραχάραξη της ιστορίας στα Σκόπια στηρίζοντας το κομμουνιστικό όνειρο για ανεξάρτητη Μακεδονία, οι Αλβανοί, είναι οι ίδιοι που σε λίγα χρόνια θα δημιουργήσουν ρήγμα στα σαθρά θεμέλια αυτού του κρατικού μορφώματος. Το να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας  και να μη βλέπουμε αυτό που έρχεται είναι πολύ επικίνδυνο.  Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί θα έπρεπε να επιδιώκουν ό,τι πιο ουδέτερο σε ό,τι αφορά στην ονομασία και την καταγραφή της φυλετικής πανσπερμίας που συνθέτει την κρατική τους οντότητα, ώστε να αποφύγουν την κατάρρευσή της στο μέλλον. Αν ήταν έξυπνοι θα αναγνώριζαν μέχρι και ελληνική μειονότητα για να είναι η χώρα μας εν δυνάμει εγγυητής της ηρεμίας στο κράτος τους.  
Δυστυχώς ούτε στην Ελλάδα βλέπουμε μπροστά. Και δεν αντιλαμβανόμαστε ούτε τους κινδύνους που κρύβει το παιχνίδι των Αλβανών με τα Σκόπια, ούτε βέβαια ότι ο αλυτρωτισμός που συντηρεί και ενισχύει η αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας» και της «Μακεδονικής ταυτότητας», μπορεί να οδηγήσει στο προσεχές μέλλον, σε αναταράξεις στην περιοχή, ακόμα και εντός ελληνικού εδάφους.
Αλλά τότε πλέον θα είναι αργά για την ίδια την Ελλάδα…