Sunday , February 25 2024

Επιχείρηση ΜΜΕ: Τσίπρας και ηθική είναι λέξεις ασύμβατες

Επιχείρηση ΜΜΕ: Τσίπρας και ηθική είναι λέξεις ασύμβατες

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Η κυβέρνηση επανέρχεται σήμερα στην πρότασή της για συνολική ρύθμιση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τύπος, αναζητώντας συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά από τη ΝΔ.
Την ίδια ώρα, όμως, που αναζητεί δήθεν συναίνεση, εξαπολύει επίθεση προς τη Νέα Δημοκρατία αλλά και προς τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, με ύφος χυδαίο. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν αναζητεί συναίνεση. Συνενόχους αναζητεί στην πολιτική της που ως στόχο έχει την άλωση και όχι τη διάσωση του Τύπου.
Κατ’ αρχάς διάσωση δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν υπάρξουν επενδυτές. Και η κυβέρνηση με τη συμπεριφορά της όλο το προηγούμενο διάστημα έχει καταφέρει να διώξει κάθε

επενδυτή από τη χώρα και να αποτρέψει την προσέλκυση νέων. Αλλά πέρα από θράσος χρειάζεται και έλλειψη συνείδησης της πραγματικότητας για να ρίχνει ευθύνες στη ΝΔ για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και για την τύχη των ανέργων.

Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η άλωση, με όποιον τρόπο, των ΜΜΕ.
Το επιχείρησε, ως νομοθέτης, με τον νόμο Παππά…
Το επιχείρησε, ως αστυνόμος, με διώξεις δημοσιογράφων και αυτόφωρα,
Το επιχείρησε, ως ιατρός, με συμβουλές «μη διαβάζεται εφημερίδες για να έχετε την υγειά σας».
Το επιχειρεί και τώρα, ως «ξυπόλητος πρίγκιψ», ο οποίος αφού «έσωσε» την ΑΥΓΗ με επενδυτές από offshore επιχειρήσεις, έστειλε κομισάριους για να πράξουν το ίδιο και στον ΔΟΛ.

Το επιχειρεί όμως και ως μαφιόζος, επιχειρώντας μέσα από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ (θέμα άσχετο) να ξεκαθαρίσει τις διαφορές της με το αντιπολιτευόμενο «Πρώτο Θέμα».
Ξεχνά όμως κάτι: Ότι για να επενδύσεις πρέπει να είσαι επενδυτής. Και επενδυτές χωρίς χρήματα ακόμα δεν έχουν εφευρεθεί στην υγιή, ελεύθερη οικονομία.
Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας ο οποίος υπόσχετο «σεισάχθεια» προ των εκλογών στον ελληνικό λαό, θέλει να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα καταστήσουν πιο ελκυστικά τα προϊόντα που θέλει να… «βγάλει στο σφυρί». Αλλά ταυτόχρονα αναζητεί τη συναίνεση των λοιπών κομμάτων, επειδή θέλει μεν να γευθεί τους καρπούς μιας τέτοιας κίνησης, αλλά δεν τολμά να αναλάβει τις ευθύνες, πολιτικές και άλλες…
Εκείνο, όμως, που δεν μπορεί να καταλάβει είναι ότι οι εφημερίδες και γενικώς τα ΜΜΕ, δεν είναι «γιαούρτια», όπως ορθά έγραψαν ΤΑ ΝΕΑ, για να «πωλούνται» σε όποιον πλειοδοτήσει.
Η αξία των εφημερίδων είναι άυλη και έχει σχέση με τις υπογραφές που διαθέτει.
Το ζήτημα των εργαζομένων είναι όντως μείζον. Αλλά η κυβέρνηση δεν το σκέφτηκε όταν άφηνε στο δρόμο 2.500 εργαζόμενους με τον νόμο Παππά, που ευτυχώς κρίθηκε αντισυνταγματικός και δεν εφαρμόσθηκε… Συνεπώς και το σημερινό ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους είναι υποκριτικό.
Η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να ενδώσει στην τακτική της κυβέρνησης. Κι εν πάση περιπτώσει εκείνο που προέχει δεν είναι πώς θα διορθωθούν τα επιχειρηματικά λάθη του κάθε εκδότη ο οποίος όμως φρόντισε να μείνει ανέγγιχτη η προσωπική του περιουσία, αλλά να στηριχθεί ο παραγωγικός τομέας και να δημιουργηθούν νέες υγιείς επιχειρήσεις.
Η ΝΔ πρέπει να εγγυηθεί ότι ως κυβέρνηση θα διαμορφώσει συνθήκες για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, ώστε και οι επιχειρηματίες σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας- και στο χώρο των ΜΜΕ- να μπορέσουν να κινηθούν χωρίς ασφυξία από τις απίστευτα υψηλές και παράλογες φορολογικές υποχρεώσεις, μέσα σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
Η ΝΔ οφείλει να στηρίξει την κοινωνία κι εκείνους που υποφέρουν από τις λάθος πολιτικές της κυβέρνησης. Εκείνους που πνίγονται από την υπερφορολόγηση. Εκείνους που εξαπατήθηκαν από τα ψέματα του κ. Τσίπρα. Πώς θα κόψει χρέη επιχειρήσεων που δεν διοικήθηκαν σωστά και θα επιτρέψει να μπει λουκέτο σε επιχειρήσεις που βούλιαξαν από την υπερφορολόγηση ή να γίνουν κατασχέσεις σε σπίτια ανέργων;
Πίσω από όλη αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης κρύβεται η επιθυμία της να ελέγξει όσο το δυνατόν περισσότερα ΜΜΕ με κάθε τρόπο. Βέβαια, υπάρχει κι ένα ζήτημα ηθικής. Αλλά ηθική και Τσίπρας είναι πλέον λέξεις ασύμβατες!