Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, ζούμε μια κακοπαιγμένη παράσταση με τους πρωταγωνιστές να αλλάζουν τα λόγια τους ώρα με την ώρα. Άλλα λένε το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ. Είναι, όμως, αυτή υπεύθυνη στάση πολιτικών ηγετών; Ασχολούνται με το πώς θα δικαιολογήσουν στα κομματικά τους ακροατήρια τη στάση τους και αφήνουν το λαό στη μιζέρια, στην εξαθλίωση χωρίς ελπίδα. Διαγκωνίζονται για το ποιος πέτυχε και τι σε μια λάθος εξ αρχής διαπραγμάτευση, μια διαπραγμάτευση με τους όρους άλλων και όχι με τους δικούς μας, χωρίς προτάσεις, χωρίς την προβολή από την πλευρά της Ελλάδας ισοδύναμων μέτρων. Δυστυχώς, αυτή η κακόγουστη παράσταση δεν είναι ούτε επιθεώρηση ούτε δράμα, αλλά είναι κλαυσίγελος και διασύρει την Ελλάδα στο εξωτερικό, αφαιρώντας της επιχειρήματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο, για το οποίο σήμερα συζητάμε, αποτελούν μια από τις βασικές πληγές του εμπορίου και της οικονομίας, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα στοιχεία που παρατίθενται στο σώμα της επερώτησης. Τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια η ελευθερία του εμπορίου που επικράτησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ερμηνεύθηκε από κάποιους ως ελευθερία του παραεμπορίου. Το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο επομένως δεν είναι τωρινά φαινόμενα και ούτε δημιουργήθηκαν από την κρίση. Και μπορεί να μη δημιουργήθηκαν από την κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενέτειναν την κρίση.
Την ώρα που η Κυβέρνηση κόβει τις συντάξεις και τους μισθούς, οδηγώντας σε μεγαλύτερη φτώχεια τους ήδη φτωχούς Έλληνες, την ώρα που οι Αρχηγοί της Συγκυβέρνησης ψάχνουν για τα 325 εκατομμύρια ευρώ, για να μην κοπούν επικουρικές συντάξεις, το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο ανθούν, στερώντας από το κράτος έσοδα περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μόνο το λαθρεμπόριο καυσίμων έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από απολεσθέντες φόρους.
Πώς είναι δυνατόν μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και αναζητά πόρους από παντού να μην έχει προχωρήσει στη δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών για την πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου; Η πολιτεία είναι χρόνια τώρα θεατής σε ένα έργο, εκφάνσεις του οποίου εκτυλίσσονται όχι μόνο μπροστά στα μάτια της, αλλά και στα δικά μας μάτια. Καθημερινά στους δρόμους των μεγάλων πόλεων συναντούμε παράνομους μικροπωλητές, τα πεζοδρόμια κατακλύζονται από τις απλωμένες πραμάτειες, με την Αστυνομία να βρίσκεται πολλές φορές σε απόσταση αναπνοής, χωρίς να παρεμβαίνει παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Και αν κατά καιρούς έγιναν κάποιες προσπάθειες, αυτές απλά είχαν ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση του φαινομένου και όχι την πάταξή του.
Όπως αναφέρει το Ενιαίο Συνδικάτο Μικροπωλητών Ελλάδας, η κατάσταση είναι δραματική, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, αφού, όπως τονίζει, το φαινόμενο δεν έχει αντιμετωπιστεί, αλλά απλώς μετατοπιστεί. Πολλοί παράνομοι έμποροι, αν και έχουν φύγει από το κέντρο, εγκαταστάθηκαν περιμετρικά της Αθήνας, σε σταθμούς του μετρό, στα πανεπιστήμια, στην επαρχία, στα νησιά, σε λαϊκές αγορές και σε παζάρια.
Το Συνδικάτο των Μικροπωλητών είναι υπέρ της εντατικοποίησης των ελέγχων και όπως αναφέρουν, δεν δίνεται λύση με το να συλλαμβάνουν έναν αλλοδαπό, να του κατάσχουν πενήντα τσάντες και την άλλη μέρα να τον αφήνουν ελεύθερο και να ξαναβγαίνει στην αγορά. Η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει, αναφέρουν, και να πατάξει το παραεμπόριο από μόνη της, αφού είναι προφανές ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα.
Ερχόμαστε και πάλι στο θέμα της πολιτικής βούλησης, κύριε Υπουργέ, το οποίο είναι και το κλειδί στην όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, γιατί αυτές οι περιπτώσεις των παράνομων μικροπωλητών είναι μόνο η άκρη του παγόβουνου, του οποίου οι ρίζες βρίσκονται πολύ βαθιά. Και εκεί είναι που χρειάζεται να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο.
Χτύπημα του παραεμπορίου σημαίνει, κατ’ αρχήν, χτύπημα των πηγών στο χώρο των μεγάλων παραβατών, παραεμπόρων και λαθρεμπόρων, οι οποίοι βέβαια δεν αποκλείεται να κάνουν όλες αυτές τις παρανομίες με το κάλυμμα άλλων νομίμων δραστηριοτήτων. Ο μικρός λαθρέμπορος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξισωθεί με το μεγάλο λαθρέμπορο, που κερδίζει εκατομμύρια από τις παράνομες δραστηριότητες. Δυστυχώς, στην Ελλάδα είτε θα τιμωρούνται τα μικρά ψάρια, είτε δεν θα τιμωρείται κανείς. Στην πράξη αυτό που συμβαίνει τώρα είναι να μη διώκεται το παραεμπόριο, αλλά να διώκονται επιλεκτικά μόνο κάποιοι μικροί παραβάτες. Το αποτέλεσμα είναι το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο να σταματούν προσωρινά και να επανεμφανίζονται στη συνέχεια με άλλα πρόσωπα και μορφές και ακόμη μεγαλύτερη δυναμική. Το όλο σύστημα λειτουργεί ως Λερναία Ύδρα.
Ως προς το ζήτημα της λαθρεμπορίας καυσίμων, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι σημαντικές και είναι οι εξής: Η στρέβλωση της αγοράς των καυσίμων, ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των νομίμων επιχειρήσεων, η κλοπή των καταναλωτών, η κλοπή φόρων και η μεταφορά της φοροκλοπής στους νομίμως φορολογουμένους, η νοθεία στα καύσιμα, η ζημιά στα οχήματα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τέλος, η επιβάρυνση της υγείας των πολιτών.
Κύριε Υπουργέ, μόλις πριν από ένα μήνα κατέθεσα ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, ότι μηχανισμοί του εν λόγω Υπουργείου, υπηρεσιακοί, εφοριακοί, τελωνειακοί παράγοντες, αντί να ελέγχουν όπως θα έπρεπε το λαθρεμπόριο καυσίμων, μπλοκάρουν την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών στα βενζινάδικα με το αζημίωτο. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την καταγγελία, μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών έβαζαν συνεχώς εμπόδια στην εγκατάσταση του συστήματος, υποστηρίζοντας ότι τα τιμολόγια και τα παραστατικά των βενζινάδικων αρκούν για το φορολογικό έλεγχο και ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω στοιχεία. Αντίθετες δήλωναν και οι εταιρείες εμπορίας υγρών καυσίμων, με αποτέλεσμα το σύστημα να βρίσκεται στον αέρα εδώ και χρόνια.
Η απάντηση που έλαβα από εσάς περιοριζόταν στην αναφορά της ΚΥΑ 1009/5-1-2012 για την ενεργοποίηση του συστήματος, χωρίς όμως να δίνεται καμία απάντηση επί των καταγγελιών μου. Δεν πρέπει, κύριε Υπουργέ, να δοθεί μια απάντηση στο γιατί έμεινε το σύστημα ανενεργό, ενώ είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να χαθούν όλο αυτό το διάστημα και άλλα έσοδα για το κράτος; Δεν δικαιούται να γνωρίζει ο Έλληνας φορολογούμενος;
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια πρόταση που είχα κάνει και με ερώτηση είχα καταθέσει πρόσφατα στους αρμόδιους Υπουργούς και είχε αναφερθεί σε αυτό και η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Μπακογιάννη. Κάθε χρόνο κατάσχεται μεγάλο μέρος υλικών από το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο. Η κοινωνία μας περνάει μια μεγάλη κρίση. Εξετάστε νομικά εάν γίνεται ή βοηθήστε στο να γίνεται αυτό, αντί να καταστρέφονται αυτά τα υλικά, αντί να πηγαίνουν στη φωτιά, να πηγαίνουν σε κάποια ιδρύματα, τουλάχιστον εκείνα τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τα ιδρύματα.
Κλείνοντας την ομιλία μου, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να σώσουμε τον τόπο και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, γιατί οι παθογένειες του συστήματος, κύριε Υπουργέ, είναι πολλές και με βαθιές ρίζες. Το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο είναι μέρος αυτών των παθογενειών. Έστω και τώρα πρέπει να γίνει κάτι. Να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, γεγονός που αν συμβεί θα συμβάλλει στην προστασία του νόμιμου εμπορίου, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση βέβαια της δημόσιας ασφάλειας.
Σας ευχαριστώ.